top of page

Over het pensioen van Jan, over Corona

en over Jans bestseller 'De slimste vogelgids'

Gisteren dook ik in een ander vogelverhaal: het pensioneringsfeest van mijn goede vriend Jan Rodts, meer dan dertig jaar bezieler van Vogelbescherming Vlaanderen. Een leuke bijeenkomst in een leuke zaal vol leuke mensen. Vorige week zat ik in hetzelfde tijdslot op een debat in Limburg voor een zaal vol mensen, waarvan de meesten vonden dat er geen plaats voor wolven in Vlaanderen is. Ik zal proberen beleefd te blijven, dus laat het me zo stellen: de sfeer op de bijeenkomst van de vogelbeschermers was véél hartelijker dan op die van de wolvenhaters.


Op Jans feest hadden vrienden een kwisje georganiseerd, waarin ik als bioloog of auteur werd opgevoerd. Ik was helaas geen keuzeoptie in de vraag naar de favoriete onenightstand van Jan. Die keuze was beperkt tot Zuhal Demir, Hilde Crevits, Joke Schauvliege en Vera Dua – de laatste was aanwezig in de zaal en won overtuigend, als minister beschermde ze de huismus waar Jan zoveel inspanningen voor geleverd heeft.


Ik was vereerd dat ik een woordje ter ere van de gevierde mocht placeren. Jans bijdrage in de strijd voor onze natuur kan niet worden overschat. Zijn grootste verdienste is misschien wel het sensibiliseren van ons juridisch apparaat om milieuvriendelijker te oordelen over jacht- en andere natuurmisdrijven dan de gewoonte was toen hij aan het roer van de Vogelbescherming kwam. De gevolgen daarvan zijn merkbaar: rechters houden steeds meer rekening met de juridische consequenties van natuur- en milieubeschermingsmaatregelen. Dank Jan, voor alles wat je gerealiseerd hebt.


Toch moest ik één oprisping kwijt. Ik verdenk Jan ervan dat hij het coronavirus op de mensheid heeft losgelaten. Het virus sloeg toe net toen hij zijn bestseller ‘De slimste vogelgids’ op de markt bracht. Ineens werd de markt overspoeld door mensen die als gevolg van de coronamaatregelen niks anders konden doen dan wandelen of fietsen, en zo het plezier van het vogelkijken ontdekten. Tijdens de derde coronagolf was Jan er met de junior-versie van zijn vogelgids, en toen de zesde coronagolf begon was de wintereditie klaar. 


De feiten spreken voor zich. Jan, Beste Lezers, is één van de weinige grote winnaars van de coronacrisis! Maar het is hem gegund. We wensen hem nog veel vogel- en ander plezier.

1 april 2023 (bericht uit Dirks Facebookpagina)

Dirk Draulans

DIRK_DRAULANS_edited_edited_edited_edite
bottom of page